Evident, este aceeasi tara care detine de decenii intregi recordul la numarul de infractori executati in fiecare an. Prin urmare, conform datelor remise de Amnesty International, China a decis executarea in public a mii de infractori, in decursul anului trecut, detasandu-se net in topul tarilor care folosesc pedeapsa capitala drept cel mai eficient mijloc de pedepsire al celor care incalca legea.
Membrii Amnesty International sustin ca in anul 2009 « au avult loc mii de executii » in China, numarul real al infractorilor ucisi fiind clasificat de autoritatile de le Beijing drept "secret de stat".
In decursul anului trecut, se estimeaza ca un numar de 714 persoane au fost executate in alte state precum Iran, Statele Unite ale Americii, Irak si Arabia Saudita. Daca in 2008, China a dispus executarea unui numar de 1.718 infractori, anul trecut autoritatile de la Beijing au aprobat uciderea a peste 2.390 infractori.
De asemenea, Iranul a aprobat anul trecut executarea a 388 persoane, marea lor majoritate facandu-se vinovate de proteste si acte de vandalism cu ocazia alegerilor desfasurate in acesta tara.
Amnesty International arata ca 2009 este primul an din istorie in care nu au fost inregistrate executii pe Batranul Continent. Bielorusia este singura tara europeana care mai permite executiile umane, fosta republica sovietica executand doi infractori in urma cu doar doua saptamani. In S.U.A. au fost executati 52 de infractori in 2009, dintre care 24 de executii au avut loc doar in statul Texas.
Pedeapsa cu moartea este legala si in Bangladesh, Japonia, India, Afganistan, Pakistan, Coreea de Nord, Malaezia, Thailanda, Singapore Botswana, Sudan si Vietnam.